BLOG

Prawidłowe towarowanie komory chłodniczej



Komora chłodnicza to zamknięte pomieszczenie służące do przechowywania łatwo psujących się produktów w warunkach obniżonej temperatury, aby zapobiec pogorszeniu się ich jakości. Do budowy komory wykorzystywane są przegrody charakteryzujące się wysoką izolacyjnością cieplną oraz paroszczelnością, niezbędne do utrzymywania stałej temperatury, a często również zmodyfikowanej atmosfery, adekwatnej do prawidłowego przechowywania np. produktów spożywczych. W warunkach chłodniczych można magazynować takie artykuły jak mięso, ryby, nabiał, mrożonki, warzywa, owoce i napoje. Należy jednak pamiętać, że przechowywanie tak różnorodnych produktów wymaga uwzględnienia wielu parametrów. Aby zapobiec obniżeniu się jakości artykułów spożywczych, niezbędne jest również zapewnienie im odpowiednich warunków magazynowania. Nie jest to jednak możliwe do zrealizowania bez prawidłowego towarowania komory chłodniczej. Jak należy to robić i na co wpływa sposób przechowywania towarów? Dowiecie się z poniższego wpisu.

Zasady towarowania komory chłodniczej

Żywotność oraz wydajność pracy komory chłodniczej w znacznym stopniu zależy od tego, jak będzie ona użytkowana. Z tego powodu należy przestrzegać kilku kluczowych dla prawidłowego towarowania zasad:

Innym istotnym wymogiem jest sposób przechowywania poszczególnych artykułów spożywczych, np. sery o silnych zapachach należy przechowywać w zamkniętych, szczelnych pojemnikach. Warto również pamiętać o tym, że poszczególne produkty mają różne wymagania i dlatego nie zawsze mogą być składowane obok siebie (każdy gatunek powinien znajdować się w innej komorze). Świeże ryby powinny być przechowywane w osobnej chłodni, zasypane z wierzchu lodem. Nie należy także magazynować warzyw razem z owocami (np. jabłkami), które mają zdolność do wydzielania etylenu przyspieszającego dojrzewanie i starzenie się warzyw, co niekorzystnie wpływa na ich estetykę oraz smak. W rozwikłaniu wszystkich problemów związanych z prawidłowym towarowaniem komór chłodniczych chętnie pomogą specjaliści z firmy West Frost.

Dlaczego odpowiednie towarowanie komory chłodniczej jest tak ważne?

Załadunek towaru to istotny etap użytkowania komory chłodniczej mający znaczący wpływ na dalszy proces przechowywania. Cyrkulujące w komorze powietrze stanowi jeden z ważnych elementów łańcucha chłodniczego – zgodnie z prawami fizyki dąży ono do odnalezienia najłatwiejszej drogi przepływu. Niestety, niektórzy użytkownicy komór chłodniczych przeładowują urządzenia, magazynują artykuły po sam sufit i redukują przestrzeń między rzędami palet, doprowadzając tym samym do likwidacji kanałów tłocznych i ssawnych. W przypadku, gdy dojdzie do ograniczenia lub zablokowania cyrkulacji wskutek nieprawidłowego towarowania komory, wydajność całego procesu zostanie zredukowana do poziomu najsłabszego ogniwa w cyklu. Efektem takiego nieprzemyślanego załadunku bywa zniszczenie całego zapasu towaru. Ważne jest zatem, aby podczas załadunku ustawiać produkty tak, by cyrkulujące między nimi powietrze mogło podążać do przestrzeni, gdzie jest niezbędne. W ten sposób będzie ono w stanie nie tylko schłodzić magazynowane artykuły, ale też odprowadzić ciepło – zarówno te napływającego do komory przez izolację, jak i generowane wskutek działania wentylatorów, oświetlenia, pracy ludzi i sztaplarek podczas załadunku i rozładunku.


Wróć do bloga